HTML

Friss topikok

  • Green Pony Nyelvovi: Hát, Kobo, ezt megkönyneztem :) Szerintem könyvet is irhatnál.. Kati... A Józsi fölött :) (2014.03.12. 20:30) Shongweni Dam
  • patyoo: Figyelj már tudom hogy próbálsz spórolni,de egy borotvára ruházz be mert nem csoda hogy így egyik ... (2014.01.11. 07:23) Ho-Ho-Ho Boldog Karácsonyt!
  • patyoo: a kuvasz biztos hogy ott is elterjed faj(legalább is elterjettebb mint a kerti poszáta) mivel azt ... (2013.10.11. 07:25) Kaland Dél-Afrikában

Kaland Dél-Afrikában

2013.09.11. 09:36 kobo

20 óra kellemes repülés és 2 átszállás után megérkeztem Durban városába. Fájó szívvel, nehéz batyuval.. A Stefitől kapott könyv (Havanna királya) nagyban segített a túlélésben. Eddig azt hittem, hogy Torrenténél nincs is nagyobb király, de ezek szerint dehogynem!

J'burg reptér: a hordároknak majdnem sikerült kicsavarni a kezemből a csomagot, annyi volt a nehezítés, hogy a cipőmet közben ketten próbálták kifényesíteni. Végül én nyertem és mocskos cipőben magam vittem át a másik terminálba a cuccaimat.

Érkezés után nem sokat  tököltünk, azonnal nakiláttunk melózni, volt bent 2 kólikás, 2 beteg csikó, meg pár sánta. Ki is tartott a délutánra. A hétvége már kicsit csendesebb volt.  

Az idő hajnalban még kicsit csípős, napközben 30 fok is lehet. Mire eljön a karácsony, belejövök..  az izzadásba.. meg remélhetőleg a zulu nyelvbe is. Itt ezt mímelik a falvakban, néha a nevüket sem bírom megjegyezni.

Londonban láttam zsiráfot is, ott álltak a zsiráf-sorban:

IMG_1024.JPG

 

 A kórház:

IMG_1035.JPG

 A recepció:

IMG_1045.JPG

IMG_1046.JPG

IMG_1048.JPG

 

Ebben a szánalmas hajlékban kell meghúzni magam, amíg a másik kecó elkészül:

IMG_1041.JPG

A velnesz program: Szalonna, marhakolbász, helyi kefír, rozskenyér. Találtam tarkababot, már tudok hagymásbabot zabálni a serpenyőből és közben Bud Spencert nézni. Hús van minden mennyiségben, és egy kis csirke, ha esetleg gyümölcsnapot tartanék! És a legfontosabb, gyermekfej negyságú fokhagymáik vannak! Remélem nem kínai.

IMG_1086.JPG

IMG_1039.JPG

 

 

A házőrző brigád, háttérben a házikóm, meg a furgon, amivel járőrözök:

IMG_1052.JPG

 

Pumba, a másik házikedvenc: 

IMG_1074.JPG

 

Ezt most találtam a kertben:

IMG_1119.JPG

 

Aloe verából sincs hiány, van ahol erdők vannak belőle az autópálya mellett.

IMG_1099.JPG

 

Farmer's market: IMG_1027.JPG

IMG_1029.JPG

IMG_1101.JPG

IMG_1105.JPG

IMG_1102.JPG

 

És a Gentleman's market:IMG_1036.JPG

 

Valley of a 1000 hills, sokan laknak jurtaszerű kőházakban:

 

IMG_1054.JPG

IMG_1068.JPG

IMG_1061.JPG

IMG_1070.JPG

 

A cellámból ezt lehet látni:

 

Ezen a környéken lakunk, bűnözőket nem szeressük:

IMG_1093.JPG 

Szomszédban ők laknak.. Tehát megint megtaláltak...

IMG_1098.JPG

 

Van egy könnyed kis futóverseny évente Durban és Pietermaritzburg között 87 km hegyre fel és le. A neve Comrades Marathon. Itt vezet az útvonal:

IMG_1128.JPG

IMG_1133.JPG

Vagy impala, vagy semmi!!

IMG_1089.JPG

 

 

Akkor folytatom a sztorit a nagy érdeklődésre való tekintettel. Ha valaki még mindig azon agyal, hogy a lefolyóban a víz melyik irányba tekeredik a déli féltekén, akkor tessék: óramutató járásával megegyezik! Gondolom otthon ellenkezőleg. Majd Kula bácsit megkérdezem milyen menet van rajta..

Nem lakunk túl messze a kövesúttól, a fagylaltos kocsimmal kábé 8 perc alatt kiérek a főútra. Szeretem ezeket a salakos utakat, lehet rajtuk menni 80al simán, de a betonon nem mindig, meg az tele van fekvőrendőrrel. A közlekedés egy külön élmény, sokan vezetnek, akiknek inkább nem kellene. Rengeteg kisbusz mászkál az utakon, ők a taxisok. Onnan lehet felismerni őket, hogy fel vannak pimpelve kegyetlenül, bömböl a jó zene belőle, és minden sarkon dudálnak, mint állat. Így szerzik a fuvart. Van benne egy sofőr, meg egy kis Kukó, a segéd, aki szedi a pénzt. Egy 9 személyes kisbuszba beülnek átlag 12-15-en, ez a rock n roll járat. Láttam már ilyet árokban fejjel lefelé és közben szólt: On the highway to hell!! Na nem pont ez a szám, de erről szólt.

Az út mellett mindenhol gyalogol/stoppol/cipekedik valaki, de leginkább stoppol. Ezeket célozzák a taxisok. Végülis, ha autópályán lehet tehénkét legeltetni, nyolcan platón utazni, akkor stoppolni se gáz. De csak vigyázva, mert a sávok nem mindig vannak felfestve. Egy stoppost már felvettem én is, egy 200 kilós csini kis big black mama volt, már egy ideje ott állhatott az út mellett, mert már a lába is bedagadt. Hát nem volt szívem otthagyni.. De cserébe jót dumáltunk. Ő zulu-ul, én meg magyarul! Elmondtam neki a János vitézt!

Ezekkel a kézjelekkel kommunikálnak a taxisok a stopposokkal. A hullámzó kéz balra alul például nem azt jelenti, hogy a szarodban fogsz úszni (Macskajaj), hanem, a tengerpartra megy a koma!

Taxi Handsigns-1.jpg

Rengeteg Game Reserve van a környéken. Az újgazdagok ezt Európában szafarinak hívják, de ettől a szótól feláll a hátamon a szőr.. Sok a privát, meg nemzeti park is, nem kell messzire menni hogy vadat lássak. Csak ki kell nézni a kocsiból. A kismajmok rendszeresen próbálják elüttetni megukat az úton. Még közel nem jött egy sem, de lassan beolttatom magam veszettségre és akkor mehet a játék. Kígyót még csak egyet láttam. Felkapcsoltam a kinti villanyt, egy fekete mamba úgy kergetett egy patkányt, hogy öröm volt nézni! Gyorsan behúztam az ajtót, hadd rendezzék le! A mambával vigyázni kell, 45 perced van. Arra, hogy meghalj.. Nem arra, hogy kórházba kerülj. Az a gond, hogy meg kell nézni, hogy mi harapott meg, mert különben nem tudják, hogy milyen ellenméreg kell.  Állítólag van a boomslang, erős a mérge, de kicsi a szája és hátul van a méregfoga, max az ember ujját tudja megharapni. Mekkora szívás.. már neki..

Csillagok igen jól világítanak itt a semmi közepén, már sikerült betájolnom magam. Itt nincs Göncöl szekér, Sarkcsillag, de van Dél-Keresztje, Skorpió és társai. A konditeremből kiválóan látni őket. Amikor a kakas elkezd üvölteni az ablak alatt hajnal 2-3-kor, akkor csak kimegy az ember körülnézni. De nem lesz ez így sokáig, már belekéredzkedett a levesbe, megbeszéltük!

 

A bajnokok reggelije a furgonban, csirkés szenya, meg 30 deka párizsi, hogy valamivel jól is kell lakni! Amúgy a grapefruit, banán, papaya, nevetséges áron van, sokkal olcsóbb, mint az alma, paradicsom, vagy például a hagyma, fokhagyma..  De néha, ünnepnapokon azért megengedek magamnak 1-2 gerezdet..

IMG_1134.JPG

Cukornád, ameddig a szem ellát. Látom, hogy őrült módon rágja a szárát minden melós de ki kell köpni, nem lehet lenyelni. 

IMG_1148.JPG

Könnyen megjegyezhető helységnevek vannak, nem is lehet eltévedni. Bár Írország után lehetetlen eltévedni bárhol..

IMG_1156.JPG

Október eleje és már beindult a karácsonyi vásár. Tudok küldeni karácsonyi pálmát, vagy majmot piros sapkában, ha valaki különcködni akar.

IMG_1158.JPG

A piacon találtam.

IMG_1184.JPG

Kertitörpe kiállítás, Nelson Mandelától kezdve a bozótdisznóig minden van:IMG_1186.JPG

Erős traktorok versenye.

IMG_1190.JPG

A vadak:

IMG_1192.JPG

IMG_1195.JPG

IMG_1196.JPG

Tala game reserve:

A nagyragadozókon kívül itt mindent meg lehet találni, jó nagy területen. A kocsiból nem lehet kiszállni, csak pár kijelölt helyen, mert elég sok kígyó van, meg a zebrák és a rinók agyonvernek.  

Egy gnú benézett az ablakon, mellette egy jóképű varacskos disznó. Szerintem még mindig ez a legvagányabb jószág!

IMG_1240.JPG

 

A szürke kis nőstény, és egy pompás hím.. Az állatvilágban a hímek mindig jobban néznek ki.. 


IMG_1235.JPGZsirápszbébi:

IMG_1257.JPG

Tömött impala:

IMG_1259.JPG

IMG_1268.JPG

Az impalák farára rajzoltak egy M betűt, hogy az amerikai túristák is felismerjék őket. M, mint Mpala.

IMG_1284.JPG

2x2 tonna rinó békésen legelészik. Az anyuka (hátul) régebben elég agresszív módon kötekedett a látogatókkal.

IMG_1288.JPG

Kifelé menet sikerült behajtani egy csapat zebra közé.

IMG_1308.JPG

Megvolt az első repülő órám a Slingen, gyártási helye Dél-Afrika!!! Az oktatóval épp ellenőrizzük az olajszintet. Volt egy tisztességes másnaposságom, de a megszokott rutin szerint az ügyességi gyakorlatok mindig jobban mennek ilyen állapotban. Elég mozgékony gép, kicsit megfingatott a kolléga, de a pelus száraz maradt!

IMG_1228.JPG

Tele van számítógéppel, meg műszerekkel, de az oktató azt mondta, hogy az nem fontos, én csak arra figyeljek, hogy a horizont 4 ujjnyira legyen a motorháztól. Gondolom a Malév pilótáknak is így tanítják.

IMG_1230.JPG

Ezt a képet megtartom, egy társkereső hirdetésnél majd jól jön!

IMG_1229.JPG

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kobo.blog.hu/api/trackback/id/tr915506950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patyoo 2013.10.07. 10:25:05

Blogolni ki fog Lináresz
látoom ott sincs kanári szigeteki banán,akkor a kis luisalbertók mit esznek?

pasztell 2013.10.07. 22:02:01

mit szólsz aművész nevemhez?

kobo 2013.10.10. 19:51:35

@patyoo: Luis Alberto azt eszi, amit összekukázik magának. Nincs import banán!

kobo 2013.10.10. 19:52:56

@pasztell: Nahát.. Welcome mami!

pasztell 2013.10.10. 21:43:57

Köszönjük a köv. fejezetet!
Tetszett a kertitörpe kiállítás!
Big Black mami hálás volt?
Egy barackot nem nyomott a fejedre?
Egy piros sapkás majomnak tudnék örülni....
végre egy igazán értelmes ajándék...
Azzal a kígyóval nem muszáj találkoznod ugye?!!???
A képek alá oda írhatnád h. kit kell tisztelnem a vad úrban, mert a zebrán kívűl nem igen ösmerem meg őket..
A fazékba mi kerül ezek közül? Pusz

pasztell 2013.10.10. 21:48:21

lehet h. új oldalra kerüljön az új fejezet?
sokat kell le-föl pörgetni:)

patyoo 2013.10.11. 07:25:21

a kuvasz biztos hogy ott is elterjed faj(legalább is elterjettebb mint a kerti poszáta) mivel azt cigányvadászatra tenyésztették ki a néger meg ugyanolyan csak az óramutató járásával megegyezóen megy le a lefolyón.
süti beállítások módosítása